Hermus&Zandstra

Groningse eierballen

Groningse eierballen

Er bestaan veel meer typisch Groningse gerechten dan u wellicht op het eerste gezicht zou zeggen. Verreweg de meeste daarvan vallen in de categorie ‘vroeger’ en ‘streekgerecht’; vrijwel al deze schotels zijn (dus) historisch te herleiden naar het Groninger land, zijn bewoners of de Waddenzee. Logischerwijs zijn er nogal wat Groningse gerechten met peulvruchten, granen, garnalen, bieten(stroop) of (droge) worst.

De eierbal is echter een van die Groningse creaties waarvan het ontstaan vermoedelijk niets te maken heeft met het landsdeel. Dat wil zeggen: de eierbal had overal kunnen ontstaan. Waarom deze gefrituurde ronde ‘kroket’ met daarin een geheel hardgekookt ei juist in Groningen – vooral in de stad – zo’n succesnummer werd, is ongewis. Feit is dat de eierbal al minstens een halve eeuw op het menu staat van snackende studenten en Stadjers.

In Drenthe en Twente kom je eierballen nog wel eens tegen, maar in de rest van Nederland zijn ze goeddeels onbekend. Dus maakt u ze zelf. Niet supereenvoudig, wel een kwestie van gewoon proberen! Het bijgaande, ietsje aangepaste recept komt uit het recent verschenen boekje Gronings Eten van Hans Donderwinkel (uitgeverij Passage).

Smelt de boter (niet bruinen), voeg de tarwebloem toe en roer door tot een bal gevormd wordt. Laat de bal al roerende een paar minuten garen op heel laag vuur (pas op voor aanbranden!) Roer dan beetje bij beetje de koude bouillon erdoor, maar laat het geheel niet te dun worden. Voeg naar smaak peper, ietsje nootmuskaat en kerrie toe. Roer de fijngesneden peterselie erdoor en laat de ragout afkoelen op een natgemaakt plat bord. (Dan wordt-ie nog iets dikker.)

Verdeel de dikke ragoutvulling (salpicon) in vieren en duw er met vochtige handen de hardgekookte eieren in, zorg dat de naadjes goed sluiten. Wentel ze dan eerst door paneermeel, vervolgens door losgeklopt ei en tot slot nog een keer door paneermeel. Bak ze in hete frituurolie (175° Celsius), laat even uitlekken op papier en serveer direct.

Snack, voor 4 stuks

50 gram boter; 60 gram bloem; halve liter koude (kippen)bouillon; peper; nootmuskaat; kerrie; 1 eetlepel peterselie; 4 hardgekookte eieren, gepeld; 1 ei, losgeklopt; paneermeel.

Reacties